Tuesday, 21 July 2009

עוגת שוקולד דקה במיקרו- One Minute Chocolate Cake in a Mug
















I promised my youngest daughter, to take step by step photos of this SUPER EASY TO DO CHOCOLAT MUG CAKE.
This cake is really easy to do. You don’t need any thing special in your kitchen, to have a nice fresh yummy chocolate cake, in 90 seconds or one minute if dividing to two mugs.

You will need:

A
3 Tabs unsweetened cocoa powder
3 Tabs sugar
4 Tabs self raising flour
B
1 egg
4 tabs fresh milk
3 tabs cooking oil
C
A big mug or two small once
A fork.
microwave
Option:
Vanilla extract
Chocolate chips
to do:

Mix dry ingredients together ( I like sieving them together for smoother mix)
Add egg, oil, milk.

Use tall mug microwave safe.
I like to divide this mix, to two small mugs, and bake them one by one.
Each mug I bake for about one minute.
The big mug require about 90 seconds, or less then one and half minute.

Bake the cake in the mug.
It is ready wile you are making your cup of coffee.
Late it cool for a few seconds, or mints, I like to cover it with tea towel to prevent dryness.
Serve warm with ice-cream, or drizzle chocolate syrup.
A dollop of a cream will be good for those who can ….have it and not feel guilty.
a not from my experience:
the time given here, is good for the mug showing here.
the small mugs is= 200 ml
.he big mug is =400 ml
dont over bake or you get a ruber cake.
good luck and enjoy.
לולי זה בשבילך:
ממליצה לחלק את כמות הבלילה לשניים.
שתי כוסות בתכולה של 200 מ"ל מאד מתאימות להכנת שתי עוגות אישיות.
מומלץ להוסיף שוקולד צ'יפס לבלילה אחרי שיוצקים לספלים.
מומלץ להוסיף כפית תמצית ווניל לתעורבת ,אך לא חובה.
אני מכוונת מיקרו על דקה ,עומדת על המשמר, ומביטה בעוגה תופחת ,כשמגיעה לשיא גובהה,אני מנתקת מיקרו אפילו אם הדקה לא הסתיימה. לפעמים זה במצב שהעוגה רכה מאד וזה נהדר כי אז מתקבלת עוגה אישית רכה ואורירית .אפיית יתר מניבה עוגה קשה במרקם של גומי לעיסה.
לתת לעוגה לעמוד בספל כדקה ,היא ממשיכה לאפות בכוס מהחום הפנימי בכוס, ובתוך העוגה עצמה.ואז להחדיר סכין סביב ולנתקה לצלחת.
אם אפית פחות מהזמן הדרוש יש אפילו צ'ופר למטה מעט רוטב שוקולד שישאר וינזל על העוגה ההפוכה.
בהצלחה מתוקה שלי.




2 comments:

  1. אה נהדר, לא- אפילו מצויין. אני חושבת שזה דבר נהדר כשבא החשק לעוגת שוקולד טעימה ומהירה, עכשיו ליד הקפה ואין. תודה רבה.

    ReplyDelete
  2. שלום מי מאחורי הפרוייקט.אכן זה פתרון נפלא .קל יותר ממה שנראה.אם לא מנפים אז אפילו קל יותר.הכל לתוך המאג וזהו.
    תודה על הביקור

    ReplyDelete