Wednesday, 26 August 2009

couscous recipe - made easy

couscous take two

this is really easy fast and not require any spacial pots or steamer.
you will need semolina-(cores semolina not the fine one)
water salt and turmeric if you like it yellow.
i used today :
2 cups semolina-my cup masers 200 m"l
50 ml cooking oil
1.5 teaspoon salt.
turmeric according to the color intensity of your preference.

bring oil-salt-and water to a boil.
on small low flame-pore slowly the semolina wile stirring constantly .
the water will seep in fast and you will get a very tick mix.its OK don't worry.
cover the pot with teatowel and the pot cover.
keep on the smallest low flame you have on your stove.this will insure the whole mixture will"sweat"
uncover and immediately with 2 forks start mixing. this will help to what we call"open up" the grains to get a small as you can little couscous grains.
it will never be the same as the real thing ,but it taste the same .and the most important it is so easy.
the most important is the "opening " of this lamp of semolina which look like a tick mixture and sticky.but the fork will do wonders.keep tossing and fluffing in a galas bowl till you get a nice grain that look like the real couscous.

קוסקוס באמת בקלי קלות

מה לא אעשה על מנת שבתי, תכין קוסקוס בקלי קלות, בימים אלה שהקטנה בחופשת הקיץ ובבית, ואמא עסוקה,וסבתא רחוקה?
מעלים סדנה לבלוג של סבתא ללמד עוד שיטה,בתקווה שזו תהיה קלה מכל האחרות?
מקווה שהפעם בתי היקרה, תכין ללא תירוצים!!!כי נכדתי מתה על קוסקוס כמו אמא שלה גם מתה עליו.
אז קדימה בתי היקרה ,להכין קוסקוס בקלי קלות.
רק צריכים טיפה סבלנות ,לפתוח את הגרגרים ,אחרי שמתקבל ,גוש הסולת אחרי שהזיע כהוגן בסאונה שהכנו לו בסיר.
אחרי שהורדתי מהאש, העברתי לקערת זכוכית או פיירקס,
ואז עם שתי מזלגות, לפתוח ולהניף מעלה, עד שהכל נפתח לגרגרים. .
אפשר להכין גם מ-4 כוסות סולת, להכפיל כמות מים ומלח, ואז אפשר לחלק ולהקפיא.
אם תכינו ספרו לי.
ובלי תירוצים:)

No comments:

Post a Comment