Sunday, 28 March 2010

Happy Pesach and Chag Sameach חג פסח שמח וכשר


שמחה רבה שמחה רבה אביב הגיע פסח בא. ואתו ריחות האביב הפריחה וריחות תבשילי אמא לחג. הזמן קצר והמלאכה מרובה לכן אנצל הזדמנות קצרה זו שניתנה לי בין ההכנות לארוחת הסדר, לאחל לכל קוראי בני משפחתי וחברי באשר הם חג חרות שמייח. מי יתן ושכל שבויינו יחזרו בשלום לחיק משפחתם במהרה בימנו. שהשמחה האחווה והאהבה ישררו ביננו. אמן
חג פסח שמייח וכשר. 

Wising all my readers happy and kosher passover.

Wednesday, 10 March 2010

Spring Is In The Air - Sorrel beetroot salad recipi

Walking  back home from school was fun then.On the way we used to pluck all kind of edible flowers. One of them was today's pick, Nodding Wood - Or Sorrel. We used to remove the top flower and chew the stem. The stem is sour, very sour.    
Israel is blooming now. Spring is in the air, in the sky, the nature is breathing, waking up. The breeze in the morning reminds me that Passover is just few weeks away. My daughter, Yair and I went this morning to our daily walk in our neighborhood In northern Tel Aviv. We still have some green "lungs" of nature around, "no man land". There i can find the flowers i miss every year when i am away from Israel. The camera with me 24/365 and all is documented all the time.So, I'v Plucked some Sorrel, didn't know yet what to do with them, and brought it home.
At home checked and  found fresh beets. That's it, It's the perfect match i say. color combination is bright and stunning. Orange a lemon can be friended with then easily too. I could feel the taste already... my taste bud start working over time...
So where am i? Oh yes, the salad right? Why west time? Get your eyes and senses open wide and follow.
You need of curs some wild Sorrel.  hope you can get some when spring come over to your place.
You need :


Sorrel flowers and there stem
2 medium  beetroot's 
200 ML fresh orange juice
juice from half lemon.
1 green apple with skin on sliced tine
6-8 Tablespoon canola cooking oil
2 teaspoons Honey
black pepper to taste
salt to taste
This is really easy to do salad dressing:


peel and grate the beets
chop the stems, keep the top flowers
slice apple to tin quarters.
Mix orange juice, lemon juice, oil, honey, black pepper, salt in empty jar or bottle.
You are done! well almost.
mix all, pour dressing toss all together saving the top flowers  and apple slices to serving time.


 Serving Suggestion:
Serve salad on top of apple slice layer. Garnish with flowers on top.
you can add some toasted walnut or pine nut. (option)
I think this will be perfect match with grilled fish, chicken or seafood. 
You are allude to eat as much as you can.
And please remember wild flowers in Israel are protected by low. Not all of them. sorrel in not among them as far as i know. 
Enjoy 
ובעיברית : הנה שם הפרח - ואינפורמציה 























Friday, 5 March 2010

Argan oil the barbare gold (Argania spinosa) -שמן ארגן – עץ החיים של מרוקו

התמזל מזלי לבקר בארץ הולדתי בקיץ האחרון. (קיץ 2005) מרוקו.
מרוקו ארץ הולדתי ארץ יפה אקזוטית וציבעונית. עשירה מאד באוצרות טבע ובניהם נמנה שמן הארגן שמופק עד היום בחלקו בצורה ידנית, לפחות פיצוח האגוז.
בעבר העזים היו אמונות על חלק מהייצור, לפחות בכל מה שקשור לציפוי החיצוני  של הפרי, שעוכל בקיבתם, הופרש אח"כ ואז הגללים נאספו על ידי הברברים המקומיים ,הופרדו מהגללים , נשטפו יובשו, פוצחו ואז נקלו ונטחנו...
לא כך היום.barbare
בעת ביקורי בארגון שמייצר את השמן, למזלי הלא כל כך טוב , המרכז היה סגור, כי זה היה יום ראשון.
אך למזלי הרב בכל זאת פגשתי את הברברית הנחמדה שצלמתי פה בכתבה. מכיוון שדוברת את השפה המקומית אנוכי, הבעתי את צערי הרב והאכזבה מכך שבאתי כל הדרך על מנת לחזות בפלא ייצור השמן ותענוג זה נבצר ממני.
האישה המדהימה הזו , ללא היסוס או מחשבה שניה,מיד בטובה הציעה לי הדגמה אישית של התהליך. כמובן שקפצתי על המציאה. בזמן שכל השאר היו עסוקים בלקנות מוצרים ומזכרות בסביבה, אני קיבלתי שיעור פרטי של כל תהליך הייצור...
פיצוח האגוז. גריסתו וטחינתו עד דק קבלת מרקם של טחינה סמיכה מאד באבני ריחיים. חיכיתי עד שראיתי את הנוזל המופלא הזה,  נוזל, מתפתל ונוטף באיטיות  לתוך הקערה שהייתה  מחוברת לאבני הרחיים. ואוו ,הטיול שלי לא היה לשווא...ומעגל סיפוריה של אמי נסגר בכך שחזיתי במו עיניי בתהליך המופלא של ייצור השמן ,שמן הארגן.
לא ידעתי את נפשי משמחה , חיבקתי את האישה המופלאה, הודיתי לה על טוב ליבה ורצונה הטוב לשתף אותי למרות שזה היה היום החופשי שלה.
היום כבר לא מחכים לעזים שילעסו ,יבלעו ויעכלו ואח"כ יפרישו ,על מנת לייצר את השמן. היום הטכנולוגיה באה לעזרת  הנשים הברבריות  שמתפרנסות מהפקת השמן המופלא הזה. ההפקה היא בבלעדיותן המוחלטת. בתמיכת אונסקו וארגון נשים שאיגד אותם
.למרות הקידמה  פיצוח האגוז עדין נעשה  בדרך הקדומה בצורה ידנית. לזה לא נמצא פתרון טכנולוגי עדיין 
הכתבה שאני מביאה פה התפרסמה ברבעון החורף של איגוד הארומתראפיסטים שמושבו בלונדון.ואני נמנית על חבריו. כמורה וכארומטארפיסטית כבר מספר שנים. 
השמן הזה מעורר ענין רב מאד בעולם המערבי. הן בתחום הקולינארי והן בתחום הבריאותי/ רפואי
מקשר שיצרתי עם פרופסורית ידועה מאוניברסיטה במרוקו,  נודע לי כי היא וצוות נוסף עסוקים במחקר ראשוני ועדיין לא ממצה, של תכונותיו של השמן והשלכותיו על הבריאות שלנו.
מה שברור גם ללא מחקרים , שהשמן הזה תכונותיו, וסגולות המרפא שלו, ידועות לברברים של מרוקו כבר שנים רבות, הוא חלק מהדיאטה היום יומית שלהם.והם לא ממש מחכים או חיכו למחקרים, צרכו וצורכים אותו עד היום
לשמן התוודעתי כמובן מהבית מבית אמא ואבא. שמעתי עליו סיפורים מאז שאני זוכרת את עצמי 
השמן תמיד הוזכר עם ניצוץ בעיניים...ניצוץ של געגוע למקום ולטעמים. השמן  הזה לא  היה בשימוש  בכל בית, מחירו היה  גבוהה כמו גם היום. לא כל אחד יכול להרשות לעצמו. או הרשה לעצמו אז.
אך לא ויתרו עליו כשהיה מדובר למשל בחתונה, אירוסין,ברית או בריתה ,שלא לדבר על ב ר מצווה.

שמן ארגן – מעץ החיים של מרוקו (Argania spinosa)
עץ החיים
.נקרא עץ הארגן,שממנו מפיקים את השמן המיוחד
.וזאת משום שעץ זה גדל באזור שהוא בדרך כלל אזור מדברי וצחיח ומספק בזמן בצורת אוכל לכל מי שחי בסביביתו
את העלים אוכלים הגמלים, והכבשים. את הפירות אוכלות העזים שהעץ הקוצני הזה לא מפחיד אותן והן מטפסות עליו כדי להגיע לאגוז. אחרי שהן מפרישות את השאריות מתוך הגללים שלהם' אוספים את האגוז ממנו אח"כ מפיקים את השמן יקר הערך הזה. (כיום מוותרים על חלקן של העזים בתהליך,ויש כבר דרך למצוי השמן, ללא התלות במערכת עיכולן של העזים) 
שאריות שנשארו אחרי מיצוי השמן משמשות להכנת ממרח שמזכיר את חמאת הבוטנים.כמו כן שאריות אלו משמשות למאכל הפרות המקומיות.
 שמן ארגן, מופק מאגוז עץ הארגן שגדל ככל הידוע אך ורק במרוקו, בחלקה הדרום מערבי של הארץ. לעץ נדרשות בין .חמישים לשישים שנים עד שמתחיל להניב פירות בכמות מספקת 
השמן מופק לצורכי בישול וקוסמטיקה. השמן מהזיקוק המשני משמש למנורות שמן להארה.
השמן עשיר בויטמין E. אנטי אוקסידנט ידוע. מכיל חומצות שומן חיוניות שעושות אותו בעל ערך רב מבחינה בריאותית.

שימוש קולינרי בשמן:
בשימוש בבישול, שמן הארגן נחשב לשמן  יקר ואצילי. 
מסיפורי אמא על השמן המופלא הזה. היא זוכרת את מוכר השמן, מכריז ברחובות "המלאח" של קזבלנקה,על השמן כך," זית ארגןןןןן ,זית ארגןןןןןןןןןןןןן" והנשים יצאו לרכוש ממנו בקבוק.לא בלי שציינה כמה שהשמן הזה היה יקר, לא כל אחד יכול היה להרשות לעצמו לקנות את הזהב הצהוב.
שמן לבישול  עבר קודם קלייה של האגוז לפני מיצוי השמן,לכן טעמו מאד אגוזי, כמו שמן אגוזים קלויים. והצבע צהוב ענברי  כהה.
שמן ארגן משמש לתיבול מאכלים ,שכבר בושלו(בדומה לשמן השומשום הסיני)
רבים ממעדני המטבח המרוקאי , תובלו/ מתובלים בשמן זה. והוא נתן/נותן את הטאץ האחרון  בזילוף ממנו על , דגים בגריל. או עוף בגריל.מצויין  על סלט ירקות מרוקאי-עגבניות ופלפלים קלויים עם בצל. נסו לזרזף ממנו על  גבינת עזים טריה בגריל,  או סלט גזר מרוקאי, חציל קלוי, ועוד מעדנים רבים שהשמן הזה ייתן להם את "הקיק" המיוחד וידגישם
קוסמטיקה
.שמן ארגן לקוסמטיקה לא עובר קלייה של האגוז
הנשים הברבריות של מרוקו ,ידעו לנצל את סגולותיו של השמן לצרכי שימור עורן מהשמש הצורבת של המדבר, וכן למשיכת שערן
.מן שמש כקרם הזנה לעור בלילה, ביום להגנה משמש או קור בחורף
יש האומרים כי יש ביכולתו לרכך  צלקות בעור. מצויין לסוגי אקזמה  בעור. ואף לריפוי אקנה בעור.יש לו תכונות אפרודיטיות כך אומרים יודעי דבר 
השתמשו בו למריחה על בטן נשים הרות, ואף לאחר הלידה על מנת למנוע את מה שכל אשה שונאת, הקרעים האלסטיים 
.השמן אף בטוח למסג' לתינוקות. במיוחד לריכוך הקשקשת  שמתפתחת על הקרקפת



Tuesday, 2 March 2010

Green bean salad in orange Argan oil vinaigrette.



שעועית ירוקה בוינגרט תפוז ושמן ארגן

מצרכים:
שעועית ירוקה טריה מאד - חלוטה לזמן קצר, מקוררת במי קרח ומסוננת היטב.
פלפל אדום חריף חתוך לרצועות דקות מאד.
שורש סלרי או פרנסניפ- מגורר - או מגורר עם מנדולינה לגפרורים , כ-2-3 כפות או תלוי בטעם אפשר יותר.

ויניגרט:
2-3 כפות שמן ארגן- להוסיף בהדרגה עד לקבלת הטעם הרצוי. (תחליף יכול להיות שמן אגוזים , והכי קרוב שמן שומשום סיני קלוי) 
מיץ מתפוז אחד גדול
רבע כפית כמון
רבע כפית כוסברה- אבקה
חצי כפית פפריקה מרוקאית אדומה מתוקה.
סוכר מלח
3 כפות חומץ אורז (אפשר גם חומץ רגיל)
פלפל לבן
בוטנים קלויים גרוסים מלוחים ללא קליפה.או שומשום קלוי,או שקדים קלויים.אך הבוטנים פה מאד מתאימים.
לערבב מרכיבי ויניגרט ולצקת על הירקות.
להכין מבעוד מועד לספיגת טעמים ומיזוגם.
להגיש עם דג בתנור, דג מטוגן, על האש, בשרים קרים א ועל מצע אטריות "גלאס".
הערה: השתמשתי בממתכון זה בשורש פרנסניפ ,אך שורש סלרי מתאים מאד.
מצרפת כאן כתבה שכתבתי על שמן הארגן ותכונותיו ,שפורסמה בכתב העת של ארגון ה IFA ארגון הארומהתרפיסטים הבינלאומי שיושב באנגליה .
כתבה נכתבה בעקבות טיול שורשים שלי ב 2005 במרוקו.
מתנצלת על איכות הצילומים. הכל צולם על ידי. אך הצילום המקורי אינו ברשותי ברגע זה. מקווה להחליפם במקוריים ואיכותיים יותר בקרוב. (כשאגיע לארכיב המקורי שלי)

מצטערת על איכות הצילומים. הם נלקחו מאתר אחר ברשת. 

הסלט מוגש פה על מצע של "גלאס נודלס" אטריות שעועית אסיאתיות. שילוב מנצח.
תהנו.