התמזל מזלי לבקר בארץ הולדתי בקיץ האחרון. (קיץ 2005) מרוקו.
מרוקו ארץ הולדתי ארץ יפה אקזוטית וציבעונית. עשירה מאד באוצרות טבע ובניהם נמנה שמן הארגן שמופק עד היום בחלקו בצורה ידנית, לפחות פיצוח האגוז.
בעבר העזים היו אמונות על חלק מהייצור, לפחות בכל מה שקשור לציפוי החיצוני של הפרי, שעוכל בקיבתם, הופרש אח"כ ואז הגללים נאספו על ידי הברברים המקומיים ,הופרדו מהגללים , נשטפו יובשו, פוצחו ואז נקלו ונטחנו...
לא כך היום.barbare
בעת ביקורי בארגון שמייצר את השמן, למזלי הלא כל כך טוב , המרכז היה סגור, כי זה היה יום ראשון.
אך למזלי הרב בכל זאת פגשתי את הברברית הנחמדה שצלמתי פה בכתבה. מכיוון שדוברת את השפה המקומית אנוכי, הבעתי את צערי הרב והאכזבה מכך שבאתי כל הדרך על מנת לחזות בפלא ייצור השמן ותענוג זה נבצר ממני.
האישה המדהימה הזו , ללא היסוס או מחשבה שניה,מיד בטובה הציעה לי הדגמה אישית של התהליך. כמובן שקפצתי על המציאה. בזמן שכל השאר היו עסוקים בלקנות מוצרים ומזכרות בסביבה, אני קיבלתי שיעור פרטי של כל תהליך הייצור...
פיצוח האגוז. גריסתו וטחינתו עד דק קבלת מרקם של טחינה סמיכה מאד באבני ריחיים. חיכיתי עד שראיתי את הנוזל המופלא הזה, נוזל, מתפתל ונוטף באיטיות לתוך הקערה שהייתה מחוברת לאבני הרחיים. ואוו ,הטיול שלי לא היה לשווא...ומעגל סיפוריה של אמי נסגר בכך שחזיתי במו עיניי בתהליך המופלא של ייצור השמן ,שמן הארגן.
לא ידעתי את נפשי משמחה , חיבקתי את האישה המופלאה, הודיתי לה על טוב ליבה ורצונה הטוב לשתף אותי למרות שזה היה היום החופשי שלה.
היום כבר לא מחכים לעזים שילעסו ,יבלעו ויעכלו ואח"כ יפרישו ,על מנת לייצר את השמן. היום הטכנולוגיה באה לעזרת הנשים הברבריות שמתפרנסות מהפקת השמן המופלא הזה. ההפקה היא בבלעדיותן המוחלטת. בתמיכת אונסקו וארגון נשים שאיגד אותם
.למרות הקידמה פיצוח האגוז עדין נעשה בדרך הקדומה בצורה ידנית. לזה לא נמצא פתרון טכנולוגי עדיין
הכתבה שאני מביאה פה התפרסמה ברבעון החורף של איגוד הארומתראפיסטים שמושבו בלונדון.ואני נמנית על חבריו. כמורה וכארומטארפיסטית כבר מספר שנים.
השמן הזה מעורר ענין רב מאד בעולם המערבי. הן בתחום הקולינארי והן בתחום הבריאותי/ רפואי
מקשר שיצרתי עם פרופסורית ידועה מאוניברסיטה במרוקו, נודע לי כי היא וצוות נוסף עסוקים במחקר ראשוני ועדיין לא ממצה, של תכונותיו של השמן והשלכותיו על הבריאות שלנו.
מה שברור גם ללא מחקרים , שהשמן הזה תכונותיו, וסגולות המרפא שלו, ידועות לברברים של מרוקו כבר שנים רבות, הוא חלק מהדיאטה היום יומית שלהם.והם לא ממש מחכים או חיכו למחקרים, צרכו וצורכים אותו עד היום
לשמן התוודעתי כמובן מהבית מבית אמא ואבא. שמעתי עליו סיפורים מאז שאני זוכרת את עצמי
השמן תמיד הוזכר עם ניצוץ בעיניים...ניצוץ של געגוע למקום ולטעמים. השמן הזה לא היה בשימוש בכל בית, מחירו היה גבוהה כמו גם היום. לא כל אחד יכול להרשות לעצמו. או הרשה לעצמו אז.
אך לא ויתרו עליו כשהיה מדובר למשל בחתונה, אירוסין,ברית או בריתה ,שלא לדבר על ב ר מצווה.
שמן ארגן – מעץ החיים של מרוקו (Argania spinosa)
עץ החיים
.נקרא עץ הארגן,שממנו מפיקים את השמן המיוחד
.וזאת משום שעץ זה גדל באזור שהוא בדרך כלל אזור מדברי וצחיח ומספק בזמן בצורת אוכל לכל מי שחי בסביביתו
את העלים אוכלים הגמלים, והכבשים. את הפירות אוכלות העזים שהעץ הקוצני הזה לא מפחיד אותן והן מטפסות עליו כדי להגיע לאגוז. אחרי שהן מפרישות את השאריות מתוך הגללים שלהם' אוספים את האגוז ממנו אח"כ מפיקים את השמן יקר הערך הזה. (כיום מוותרים על חלקן של העזים בתהליך,ויש כבר דרך למצוי השמן, ללא התלות במערכת עיכולן של העזים)
שאריות שנשארו אחרי מיצוי השמן משמשות להכנת ממרח שמזכיר את חמאת הבוטנים.כמו כן שאריות אלו משמשות למאכל הפרות המקומיות.
שמן ארגן, מופק מאגוז עץ הארגן שגדל ככל הידוע אך ורק במרוקו, בחלקה הדרום מערבי של הארץ. לעץ נדרשות בין .חמישים לשישים שנים עד שמתחיל להניב פירות בכמות מספקת
השמן מופק לצורכי בישול וקוסמטיקה. השמן מהזיקוק המשני משמש למנורות שמן להארה.
השמן עשיר בויטמין E. אנטי אוקסידנט ידוע. מכיל חומצות שומן חיוניות שעושות אותו בעל ערך רב מבחינה בריאותית.
שימוש קולינרי בשמן:
בשימוש בבישול, שמן הארגן נחשב לשמן יקר ואצילי.
מסיפורי אמא על השמן המופלא הזה. היא זוכרת את מוכר השמן, מכריז ברחובות "המלאח" של קזבלנקה,על השמן כך," זית ארגןןןןן ,זית ארגןןןןןןןןןןןןן" והנשים יצאו לרכוש ממנו בקבוק.לא בלי שציינה כמה שהשמן הזה היה יקר, לא כל אחד יכול היה להרשות לעצמו לקנות את הזהב הצהוב.
שמן לבישול עבר קודם קלייה של האגוז לפני מיצוי השמן,לכן טעמו מאד אגוזי, כמו שמן אגוזים קלויים. והצבע צהוב ענברי כהה.
שמן ארגן משמש לתיבול מאכלים ,שכבר בושלו(בדומה לשמן השומשום הסיני)
רבים ממעדני המטבח המרוקאי , תובלו/ מתובלים בשמן זה. והוא נתן/נותן את הטאץ האחרון בזילוף ממנו על , דגים בגריל. או עוף בגריל.מצויין על סלט ירקות מרוקאי-עגבניות ופלפלים קלויים עם בצל. נסו לזרזף ממנו על גבינת עזים טריה בגריל, או סלט גזר מרוקאי, חציל קלוי, ועוד מעדנים רבים שהשמן הזה ייתן להם את "הקיק" המיוחד וידגישם
קוסמטיקה
.שמן ארגן לקוסמטיקה לא עובר קלייה של האגוז
הנשים הברבריות של מרוקו ,ידעו לנצל את סגולותיו של השמן לצרכי שימור עורן מהשמש הצורבת של המדבר, וכן למשיכת שערן
.מן שמש כקרם הזנה לעור בלילה, ביום להגנה משמש או קור בחורף
יש האומרים כי יש ביכולתו לרכך צלקות בעור. מצויין לסוגי אקזמה בעור. ואף לריפוי אקנה בעור.יש לו תכונות אפרודיטיות כך אומרים יודעי דבר
השתמשו בו למריחה על בטן נשים הרות, ואף לאחר הלידה על מנת למנוע את מה שכל אשה שונאת, הקרעים האלסטיים
.השמן אף בטוח למסג' לתינוקות. במיוחד לריכוך הקשקשת שמתפתחת על הקרקפת