Wednesday, 26 May 2010

Cheese It - Walnut XO Parmesan Dip --- מטבל גבינה אגוזים וקוניאק





Food is subjected to fashion and trends .We can tell for instance, what was trendy to eat if we look into old cooking books (old magazine,or personal notebooks). So, dips in my memory associated with happy wild 70s'. We served them in friends gathering and party's. We where young and money was... well who cares, as long as we have something to eat and good music to listen to. Dip was great way to feed the crowd. versatile,easy to make,  you hardly  have dishes to wash after. It was a trend. Cheese (any kind) is one of the ingredient i can't live with out. Simply a must in my life. The recipe i'm sharing with you today, was made for the Jewish festive of Shavuot,( last week). but good for all year round. Sound good to me. Lets dip it my friends.


Cheese Dip Recipe:
150 gram white fresh cheese (9% גבינה לבנה)
100 gram light sour cream ( שמנת חמוצה)
1 teaspoon mayonnaise.
1 tablespoon Parmesan cheese.
2 tablespoon brandy.(קוניאק) any brand.
50 gram ground toasted walnut + silvered almond.(שקדים מולבנים)
salt, black pepper to taste.

So Easy:
Simply mix all ingredient together. Keep refrigerated over night for all  flavors to develop and blend well together.
Dip keep for few days. 
If you can't use alcohol in your cooking ( My Malay friends) don't add any.
Dip is ready after few hours of chilling. Ready to serve in many ways.
Dippers:
 Sliced vegetable,  crackers ,Puff pastry twists, bread fingers, vegetable sticks, yummy farmers fresh bread.
 Don't forget, a good glass of wine...you choose, I live it to you , live the music to me.... Naturally
Enjoy, Cheers.


Hey Pssst. let me know if you liked the music.

Opps something happen to my text, hope you will enjoy it anyway. will try to change it latter. :)

Saturday, 22 May 2010

Red Or Dead --- My private Collection --- אדום --- האוסף הפרטי שלי




Simply Red
Come des Garcon  shoes (club 21 Singapore)-- My collaction
When asked my daughter for a title name for this post.she immediate with  no hesitation reply:"Red Or Dead " I luge! LOL. Why? This is a brand name from UK, I used to wear back in the 80s'. she remember quirky clothing ,shoes  and bags. Still have one pair of crazy sandals from the 80s', from there boutique in London which i kept since than (can't find it for shooting). I liked her idea. So, here I am going to show you some of many red Pieces i own in my long time collection (collating) of bags, shoes and other accessories. (well not all) Some i'm not waring at all but love them.Yes it is
Red is the next color i love after black. This post is tribute to the Red color. Red symbolize love, energy, Joy, prosperity (China) But little is more, when using this warm color. Play smartly when it comes to dressing or accessories.What is red?
Moroccan style sued lather "Babuch"
Moroccan Babucha.




  Love every thing asymmetric.

ht  red patent lather bag from Marni, bangle from Zen bangkok, necklace - Morocco,

 Wallet levies, Camper shoes, paper mache bangle,

Shoes Moroccan style sued lather,
 Left top: Moroccan babucha (tribe )
Kate Spade patent lather evening bag.

Wednesday, 19 May 2010

Broccoli cheese tofu Pie Recipe --- מתכון פשטידת ברוקולי גבינה וטופו



חג שבועות היום וסיבה למסיבה . עוד מתכון לאוסף החלבי . פשטידה שהיא בעצם ארוחה בפני עצמה. יש בה כל מה שנחוץ להקרא מנה עיקרית. היא מכילה ירקות, גבינה לבנה וצהובה, טופו,ביצים, מיונז במקום שמן. מה צריך עוד? צלחת סכין ומזלג כוס יין טוב ( לימונדה קרה) סלט צבעוני ואתם מסודרים.
אמצו את פשטידת הברוקולי לשבועות ולכל ימות השנה. בימות הקיץ החמים, ארוחה מהסוג הזה, תשובב כל נפש רעבה ,סחוטה, ועייפה מהחום הלחות והדבק הקייצי. יש בה את כל אבות המזון כמעט. ולכן נחשבת בעיניי לארוחה מלאה ועיקרית. ארוחה בעלת  ערך מוסף  רב לגדולים וקטנים.

מתכון: פשטידת ברוקולי


מצרכים:
500 גר, ברוקול יטרי או קפוא (השתמשתי בטרי,אם משתמשים בקפוא שקית בארץ משקלה 800 גר')
 2 בצלים בינוניים ( סגול או בצל רגיל, פרוס לטבעות) .
200 גרם  גבינה לבנה או קוטג'.
100 גרם שמנת חמוצה.
100 גרם יוגורט
3 כפיות מיונז
100 גרם גבינה הצובה מגוררת מסוג צ'דר רגילה (או עמק בארץ)
250 גרם  טופו מהסוג הקשה
5 ביצים קטנות או 4 גדולות.
3 כפות קמח תופח.
מלח, פלפל שחור לפי הטעם. ( כן אני טועמת בלילה )
 תבנית אפיה מרובת או מלבני תאו עגולה מה שתבחרו. בקוטר 28 ס"מ.
לחמם תנור מראש ל175 מעלות צלסיוס.

הערה: אפשר רק שמנת חמוצה או רק יוגורט. אני מעדיפה לערבב את שניהם כי השמנת פה שונה ממרקם השמנת בארץ.

אופן הכנה:

לבשל ברוקולי במים או לאדות. אם משתמשים בברוקולי קפוא יש להפשירו ולסננו היטב.
להפריד את הברוקולי לפרחים קטנים. לקצר גבעולים ולקצוץ אותם גס. אם הפרחים גדולים אפשר לחצות לחצי.
בקערה לטרוף ביצים. להוסיף את הגבינות. גבינה צהובה מגוררת. טופו מגורר וכל השאר.
ממליחים ומפלפלים.
לשמן תבנית לאפיה. לסדר את פרחי הברוקולי על התחתית מעל לסדר טבעות בצל. לצקת מעל את התערובת.
לאפות בתנור שחומם מראש עד שהפשטידה  משחימה.

בתאבון.






Tuesday, 18 May 2010

Yogurt Cheese Balls In Olive Oil- Labne Recipe --- מתכון כדורי לבנה בשמן זית


Do you really need a recipe for this easy to do yummy treat? In Israel We call it Labne.  it's middle eastern staple for breakfast or for dinner and entertaining. It's made of strained full fat yogurt. It can be easily prepared ahead of time as spread/dip or as balls.
If you are plaining to make cheese balls, you may need to strain the yogurt more than one day. I like it when it is very very tick, make it very easy rolling the balls. So plain ahead your time. it may takes few days.
So if you really need my recipe, here i'm to sher it with you . Today is our Shavuot festive eve. I'll be serving it with Pita bread fresh and pita bread chips.. home made of-curs.

Yogurt Cheese Balls In Olive Oil- Labne  Recipe
 you will need:
1 liter yogurt
2 teaspoon fresh lemon juice
salt to taste
Olive oil to caver cheese balls, and some to drizzle over the spread if serving it on plate like Humus.
Mix all together and strain it over night for spread , and up to few days for cheese balls.
very fine plastic sieve /strainer or muslin cloth. I have spacial plastic con with very fine plastic mesh .
If you don't have plastic strainer, you can use any you have lined with cotton cloth (buy baby cotton dipper I t's the best) tide the yogurt in the baby cotton Dipper and hang it over night in cool place (in Singapore do it in AC room or refrigerator)
roll  cheese to Small size balls and cover with olive oil.
I like my oil to be flavored . you can add anything you like, like dry chili or sweet basil, whole clove of garlic.
when serving garnish with chopped basil or dry mix herbs.
That's it. You are done. It's so easy for something that makes your taste bud happy .

No milk today?




Monday, 17 May 2010

Happy Shavuot - Pasta Chees Pie recipe -- פשטידת פסטה גבינות וירקות לשבועות


שבועות בפתח וכולנו במתח. איזה עוגת גבינה לאפות עם פירורים או בלי? קפואה, חמה. ומה עם אגף המלוחים? ללכת על פשטידה או מאפינס, לחמניות ממולאות, או קיש? כן שבועות, החג הלבן כאן, מחר ערב חג . איך אפשר לספר על מנהגי חג השבועות מבלי להזכיר את  מגילת רות והסיפור המופלא של רות המואביה שממנה יצא  דוד המלך.
חג השבועות אחד החגים בין אהובים עלי,  במיוחד כשאני בארץ, למה? מבחר הגבינות ומוצרי החלב בארץ שאין להם אח ורע  בשום מקום בעולם. מבחר שרק המחשבה על המוצרים גורמת לי לרייר ולהתגעגע למקרר הגבינות בסופרמרקט הישראלי. אוח ואוף גם. :)
הרשו להאנח קצת ברגע זה. ולחשוב על הקוטג' המסכן שיש לי פה ויוגורט גם איזה מזל. את היוגורט אני מסננת ברגע זה להכנת כדורי לבנה בשמן זית או ללבנה ממרחי .
אז לפני שאפספס את החג הנה לכם מתכון פשוט טעים ומשביע לחג השבועות ולכל ימות השנה.
גוונו בתוספות כיד הדמיון ותהנו .

פשטידת אטריות 
500 גר' איטריות - אני מעדיפה צינורות (פנה) אך אפשר כל צורה.
400 גר' גבינה קשה כל סוג או תערובת גבינות.- כמו מוצרלה ,עמק ,צ'דר,קשקבל 
לפעמים אני מכינה עם פחות גבינות קשות תלוי מה יש בבית.
1  גביע קוטג' (או 1 לבן או יוגורט)
רבע כוס חלב, או שמנת לבישול.
5 ביצים טרופות.
מלח פלפל שחור לפי הטעם
הכנה:
מבשלים אטריות לפי הוראות.
לסנן לשטוף.
בקערה לערבב גבינות - חלק להשאיר לפיזור מעל הפשטידה לפני האפיה.
להוסיף, חלב ביצים ותבלינים. להיזהר עם המלח כי הגבינות מלוחות .
לערבב לתוך זה את האטריות.
לשמן תבנית פיירקס גדולה ולשטח  בה את התערובת,  לפזר מעל גבינה צהובה מגוררת.
לאפות בתנור שחומם מראש ל 180 מעלות.
הערות:
לא חובה אך אם רוצים מדי פעם לגוון הנה כמה אפשרויות.
תירס מקופסא מסונן, או ירקות מעורבים קפואים שנחלטו במים רותחים, פטריות טריות או משומרות, הכל כיד הדמיון .
אפשר להוסיף כחלק מהגבינות, מעט גבינה פטה.
אפשר להכין את הפשטידה עם כל סוג של ירק. אפילו עם תרד קפוא יוצא נפלא.
חג שבועות שמח כל השנה.
הקשיבו למחרוזת שירים ישראליים ישנים וטובים וטובים .



Sunday, 16 May 2010

Black it up - From my wardrobe


Black is my white. My wardrobe is manly black, and some more black, and allot of black. Red is one more color that i love very much! All the rest is a matter of mood.
It's easy for me to go shopping. I look into the shop if i spot black . allot of black than rest a sure i'll go in browse and see...Black magic
Last week i was out for lunch with two lovely good friends. And guess? yes I ware black, all black, but you know, black has all kind of tones and small nuances in it, so in my eyes it was very "colorful black".
My way of dressing is very simple, I mean, the clothing are simply sophisticated in design, which sometimes, is not that simple to produce.Simplicity, leaves room for creativity in dressing. what i mean to say is... accessories, my friend, yes. They are the "colors" for me, or if you wish , they are my "painting brush".
That's why i love plain simple look, to adorn with accessories.
I've kept simple on my arms. Nothing but only my wristwatch, earrings, scarf  for the top. My belt was black with silver buckle. My shoes were flip flops by Marc Jacobs.  But ended with S$6.99 beetle slippers . why? it rained cats and dogs when we were out after shopping with my friend before she goes back to Geneva.  Walking with my flip flop means bye bye to them forever in Singapore heavy monsoon rain even if your umbrella has the size of a pagoda roof top. No way. I want them shining . So i got sleepers and carried the good one in a bag.
But my great finding was, the zipped necklace you see in the Photos paired with my two tones scarf. When i saw it, it took me five second to know that i fall in love instantly. In five second it striped from the mannequin, finding her way to my neck, meeting my Chanel 5. they were happy together. me too.
I think it's great together with the scarf. The only thing is the belt was too much now... but the scarf was long enough to cover the buckle. I was happy. it's so so me.
What do you think? Man in black   Now i need my Black Coffee if you don't mined. Don't go anywhere listen to this  song in black and white.
"Black is real sensation, even if it is produced by entire absence of light.The sensation of black is distinctly different from the lack of all sensations."---Hermann Von Helmholtz

"Without black, no color has any depth. But if you mix black with everything, suddenly there's shadow - no, not just shadow, but fullness. You've got to be willing to mix black into your palette if you want to create something that's real."---Amy Grant



Sunday, 9 May 2010

Happy Mother's Day --- יום אם שמח


Happy Mother's day to all mothers out there. Happy mother day to my Mom the one and only one.
Happy mother's day to the best young mom i'v come across...My beloved Daughter. Happy mother's day to Aung San Suu Kyi.

Found this on my online adventure search. read for fun..Why we Give Flowers

We can't complete with out mentioning the other part of us..."A man loves his sweetheart the most, his wife the best, but his mother the longest." unknown
Mama's Song - Carrie Underwood very lovely touching songs.






אמא MOM

Saturday, 8 May 2010

Good food you enjoy with A good friend @ Mezza9 Grand Hyatt Singapore







אומרים שהאוכל טעים יותר כשהחברה נעימה. כשהתקשרתי לומר שלום לחברתי L-T, הדבר הבא אחרי שאמרה הי היה, " בואי נלך לאכול בקרוב" כן, פה בסינגפור זה חלק מהשיחה לומר בואי נלך לשתות או לאכול יחד...לפעמים זה יוצא לפועל לפעמים לא. אבל כשחברתי המסויימת הזו אומרת בואי נלך,  היא מתכוונת לכך, אני יודעת .
אז החלטנו על יום ומקום מפגש. מלון אורצ'רד לארוחת דים סאם (הם טובים בזה) . בדרכי לשם כבר קיבלתי טלפון שאומר אל תגיעי לשם, אין אפילו כסא אחד ריק לארוחת צהריים, הוחלט על מפגש באמריקאן קלאב...ואז עוד טלפון, "לא גם שם אין מקום". נלך להייט Hyatt Mazza9 
.טוב אז להאייאט... המצב קשה הא? מקומות טובים מלאים בשעת ארוחת הצהריים, אין סיכוי להשיג כסא אם לא מזמינים מראש. היא הזמינה כבר בדרך, למזלנו היה מקום. אם אתם בסינגפור נסו את המקום . זה ממש האמצע של האמצע של העיר/ האי . בלב הרחובות הכי אופנתיים בסינגפור. הצטלבות של אורצ'רד וסקוטס.
המסעדה ממוקמת בקומה השניה אוירה נעימה ושקטה. אוכל מצויין. גם ה HIGH TEA שלהם מאד מומלץ. והמחירים סבירים ולא כואבים לא לארנק ולא לכיס.
אז מה הזמנו? Mezza Lunch Promotion
שתי מנות ראשונות -
 סלט ירוק טעים מאדmezza9 salad 
 סלט תאילנדי  YAM PU NIM-  מנגו ירוק,וסרטנים שילוב מנצח של חמיצות והסרטנים המטוגנים בבלילת טמפורה.
  שתי מנות עקריות - צלי טלה נימוח בפה (טעמתי קצת) braised lamb shanks, parsley, lemon, garlic, potato gnocchi, asparagus , 
סטייק מבשר אוסטרלי משובח- charcoal grilled australian flat iron steak, roasted potatoes, green beans, herb  butter . רך ונמס בפה מלווה שעועית ירוקה צעירה וטרייה ופריכה, תפוחי אדמה צלויים .
 קינוח אחד-  טארט שזיפים אדומים MMM כמה שהוא היה טעים להתעלף baked fruit tart, tahitian vanilla ice cream . הבסיס היה בצק שקדים פריך, השקדים הורגשו מאד מה שמעיד על ההשקעה בחומרים טובים. באמצע שזיפים אדומים חמצמצים, מעל פירורי בצק פריכים "שקדיים" מעלפים כדור גלידת ווניל (ווניל אמיתי מטהיטי או כמה אקזוטי...) רוטב ווניל הוגש לחוד והיה גדוש בגרגרי ווניל ארומטיים בריח מסחרר חושים. אבל מה? המנה אולי הייתה טעימה, אך לעין הייתה חסרת צבע. ואני הרי מצלמת כל מה שזז. שלא אצלם את המנה? המלצרית בדיוק שאלה האם אנחנו נהנות (איזה שאלה בוודאי שכן) ואמרתי שחסר לי קצת "צבע". היא ללא היסוס הציעה להביא לי פירות יער טריים. רצה מיד למטבח וחזרה עם צלחת פירות יער טריים וצבעוניים, שאותם גדשתי על מנת הקינוח שלי...והופ המנה מוכנה ומזומנה לצילום...בצבעים כמו שרציתי...איזה שירות. וכמה מתוק מצידה להציע.
 ארוחה כללה קפה בסוף לשניים.
לשולחן הוגשה מיד ככר לחם לשניים, פרוסה באלגנטיות כפרית,  ומטבל פלפלים אדומים קלויים. טעים ומתחזק את הפיות הרעבים בנתיים עד בוא המנות.
שתינו הזמנו מים פושרים חמימים כמנהג המקום.
מחירים ותפריט תוכלו למצוא כאן

למה להרבות במילים אם תמונות שוות אלף מילים? ואולי גם איזה פתגם לסיום.
  Nothing would be more tiresome than eating and drinking if God had not made them a pleasure as well as a necessity." ----- Voltaire   













Sunday, 2 May 2010

Corn Tofu fritters recipe - מתכון לביבות תירס וטופו




food and perfume always reminds me places and people i'm meeting, or places i'm visiting . Corn fritters associated ( in my memory) with my Sister(from Canada) visit to Singapore. She loved them so much. Hear i am sharing this easy to do munchies/nibbles with you too. Great for brunch, children love them. You  will love them too.

Corn Tofu Fritters Recipe
my smearing cup = 250 ml

200 gr hard tofu
1 cup caned or frozen frozen
3 big eggs
3 Tablespoon cornflour
1 tablespoon sesame seeds
salt, black pepper - to taste
cooking oil for frying

How to do
Mash tofu. add all ingredient .use tablespoon to scoop the mixture. flatten in frying pan. fried until golden brown.
serve warm with chilly sauce.

* if using frozen corn . blanch them in boiling water as directed.
* you can use up to 300 gr tofu in this recipe or less it will work great for any amount.
now  Let's burn down the cornfield 
Enjoy.

Serving ideas.